Piráti Libereckého kraje představili povolební strategii

Piráti v Libereckém kraji získali v krajských volbách 9,86 %, což jim zajistilo třetí místo mezi kandidujícími politickými subjekty, a tím i pět zastupitelských mandátů.

"Chtěl bych poděkovat všem voličům, kteří přišli k volbám. Liberecký kraj má jednu z nejvyšších volebních účastí, což mě těší. Také bych chtěl poděkovat všem Pirátům a dobrovolníkům, kteří nám pomáhali v kampani a podíleli se tak na našem úspěchu. Získali jsme 5 mandátů, což je velký závazek do budoucna. Naším cílem je být součástí vládnoucí koalice, abychom mohli prosadit maximum našeho programu. Ale ne za každou cenu," uvedl k volebnímu výsledku lídr kandidátky Zbyněk Miklík.

V sobotu se zástupci Pirátské strany na krajském úřadě sešli v rámci jednání se zástupci SLK. SLK představili své názory na budoucí koalici a fungování kraje. Piráti zase svou preferovanou variantu koalice SLK a Pirátů, která by měla dohromady pohodlnou většinu 27 ze 45 hlasů. Piráti upozornili, že případnou koaliční smlouvu bude veřejně projednávat a schvalovat krajské fórum Pirátů, přičemž účast ODS v koalici snižuje pravděpodobnost jejího schválení. Shodli jsme se na omezení kumulace uvolněných funkcí, zapojení i odborníků ze stran a hnutí, kteří se do zastupitelstva nedostali, i transparentním jednání. Piráti jsou připraveni být v úspěšné krajotvorné koalici nebo důslednou kontrolní opozicí. Každou z variant chtějí zvolení pirátští zastupitelé vykonávat s maximálním nasazením. Podle schválené povolební strategie jsme jasně deklarovali odmítnutí koaliční spolupráce s SPD i ANO 2011.

Liberecký kraj připravuje ambiciózní projekt výstavby fotovoltaické elektrárny na ploše bývalého vojenského letiště Ralsko. Elektrárna, jejíž výkon by mohl být až 104 MWh ročně, by mohla významně změnit energetickou soběstačnost Libereckého kraje a snížit náklady kraje na energie, které by následně mohl využít pro lepší veřejné služby. V médiích se v minulých dnech objevily informace o zájmu Policie České republiky v souvislosti s přípravou tohoto projektu. Dosud nejsou známy žádné podrobnosti. Zastupitelé Libereckého kraje dnes obdrželi informace o probíhající přípravě FVE Ralsko a pokládáme za správné, aby se s nimi mohli seznámit i občané kraje.