Piráti z horního toku Jizery se spojili

Piráti založili nové místní sdružení. Spojí dosud osamocené pirátské posádky ze Železnobrodska, Semilska, Jilemnicka, Lomnicka a Harrachovska, aby mohly lépe spolupracovat a prosazovat pirátský program. Společným jmenovatelem je tok řeky Jizery, díky němuž se místní sdružení pojmenovalo Horní Pojizeří.

K přelomovému okamžiku došlo včera 13. června 2023 přesně v 19:45. Na úpatí Lysé hory v Rokytnici nad Jizerou se sešli Pirátky a Piráti z blízkého i vzdáleného okolí řeky Jizery, aby založili místní sdružení České pirátské strany pod názvem Místní sdružení Horní Pojizeří. Jeho vznik ještě musí schválit pirátské krajské fórum.

Doposud osamocené pirátské posádky se spojily, aby mohly lépe spolupracovat a prosazovat pirátský program. Dlouho očekávanému okamžiku ustanovujícího zasedání předcházela diskuse o potřebě setkávání a řešení problémů převážně podhorského regionu, které jsou pro obce a města často společná a podobná. Vyplynula z něj i širší podoba místního sdružení, které spojuje aktivní členy a příznivce z Železného Brodu, Semil, Jilemnice a Lomnice nad Popelkou. Do základů místního sdružení byl položen také důraz na původní pirátské hodnoty.

Předsednictvo místního sdružení bude trojčlenné, tvořené předsedou a dvěma místopředsedy. V otevřené volbě byl předsedou zvolen Miloslav Kafka ze Železného Brodu, první místopředsedkyní Alena Jacíková z Nové Vsi nad Popelkou a druhou místopředsedkyní Barbora Jizerská ze Semil. A jelikož funkcionářství není pro Piráty typické, o pozicích místopředsedkyň rozhodl kámen – nůžky – papír a následný los z balíčku karet.

V Libereckém kraji mají Piráti dosud čtyři místní sdružení – Českolipsko, Liberec, Jablonec nad Nisou, Turnovsko a další členové samostatně působí v dalších místech. V současnosti má Krajské sdružení Pirátů v Libereckém kraji 64 členů, 25 registrovaných příznivců a tisíce podporovatelů.

PINKÁRA tour

PINKára tour Libereckým krajem v tomhle vymazleným autě prosviští v úterý 14. května. Začínáme v Jilemnici, jedeme přes Železný Brod a Jablonec nad Nisou, abychom skončili v Turnově. To, proč je to Pinkára, zjistíš, když přijdeš na trasu.

Liberecký kraj připravuje ambiciózní projekt výstavby fotovoltaické elektrárny na ploše bývalého vojenského letiště Ralsko. Elektrárna, jejíž instalovaný výkon by mohl být až 104 MWp a vyrobí ročně zhruba až 104 000 MWh, by mohla významně změnit energetickou soběstačnost Libereckého kraje a snížit náklady kraje na energie, které by následně mohl využít pro lepší veřejné služby. V médiích se v minulých dnech objevily informace o zájmu Policie České republiky v souvislosti s přípravou tohoto projektu. Dosud nejsou známy žádné podrobnosti. Zastupitelé Libereckého kraje dnes obdrželi informace o probíhající přípravě FVE Ralsko a pokládáme za správné, aby se s nimi mohli seznámit i občané kraje.