V libereckém Machníně dnes začíná rekonstrukce místní úpravny vody. Jde o první ze čtyř velkých investičních projektů, které se pomohou vypořádat s činností polského dolu Turów a s dopady sucha. Rekonstrukce úpravny vody v Machníně a revitalizace podzemních vrtů vytvoří potřebnou kapacitu k zajištění zásobování obyvatel pitnou vodou na Hrádecku a Chrastavsku.

Stávající úpravna vody byla vystavěna ve třicátých letech minulého století a postupně byla rozšiřována zdrojová oblast podzemních vrtů, od roku 2005 však funguje pouze jako předávací místo pro převod vody z vodojemu Ruprechtice do vodojemu Kryštofovo údolí, případně do vodojemu Svatý Ján (Chrastava, Hrádek nad Nisou a Bílý Kostel nad Nisou). Obnovení soustavy podzemních vrtů, podpovrchových zářezů, z nichž je odebírána surová voda, rekonstrukce samotné úpravny a její technologie je pro rozšíření kapacity nezbytná.

„Je dobře, že zahajujeme skutečné projekty vyplývající z Dohody o Turówu. Jsou to části dohody, které fungují a přinášejí výsledky. Dnes zahajované posílení vodního zdroje v Machníně, navazující projekty vodovodů, které přivedou vodu do domácností, jsou také ve vysoké fázi připravenosti. Fond malých projektů už je v běhu, v prvním kole se přihlásilo šest projektů s celkovými výdaji 934 tisíc eur a požadavkem na spolufinancování 358 tisíc eur. V druhé výzvě bude k dispozici 500 tisíc eur a ještě letos bude vyhodnocena. Měli jsme možnost připomínkovat zemní val a i jeho stavba brzy začne, stejně jako se bude zpracovávat nový hydrologický model,“ komentuje zahájení rekonstrukce Václav Židek, radní pro životní prostředí a zemědělství Libereckého kraje (Piráti) a dodává: „Dohoda s polskou stranou byla v době jejího uzavření nejlepším řešením, protože bez dohody by důl těžil a veškeré dopady na české straně by byly pouze na nás. Na druhou stranu mne trápí, že v jiných částech dohody se nám nedaří najít společnou řeč, třeba ohledně dostupnosti informací o stavu hladiny v kontrolních vrtech s informací o jejich poloze tak, jak předpokládá český zákon o právu na informace o životním prostředí.“

Investorem je Severočeská vodárenská společnost. Akce je financována z Operačního programu Životního prostředí 2021–2027, dále z Fondu Turów Libereckého kraje a z vlastních zdrojů SVS. Dokončena by měla být do června 2025. Díky rekonstrukci úpravny bude dostačující kapacita pro nové vodovody ve Václavicích a Horním Vítkově u Chrastavy a současně se stane novým zdrojem pro Hrádek nad Nisou, což jsou tři navazující projekty na navýšení kapacity této úpravny. Ten je totiž dosud ze šedesáti procent zásobován z vodního zdroje na Uhelné, kde voda v posledních desetiletích klesá.

„V areálu ÚV bude rekonstruován hlavní objekt budovy úpravny vody a objekt kalové nádrže, budou vybudovány nové inženýrské sítě (vodovod, kanalizace, elektro rozvody) a související objekty na nich. Bude provedena celková rekonstrukce technologie úpravy vody a nahrazena stávající zastaralá zařízení moderními technologiemi pro zajištění konstantní kvality vyrobené pitné vody a současně umožňující automatizaci provozu. Nadzemní část hlavního objektu budovy je již zbourána a vyroste budova zcela nová. Do suterénu pak bude vestavěna nová akumulační nádrž pitné vody. Dojde k vybudování nové čerpací jímky surové vody a rekonstrukci stávající kalové nádrže. Objekty vrtů budou také kompletně rekonstruovány a osazeny novou čerpací technikou. Rozšíření akumulace upravené vody zajistí vyšší zabezpečenost dodávky pitné vody do spotřebiště,“ vypočítává práce generální ředitel Severočeské vodárenské společnosti (SVS) Bronislav Špičák. Realizací investice dojde k revitalizaci 5 zdrojů vody (4 vrty, 1 gravitace) v prameništi Machnín a rekonstrukci úpravny vody Machnín. Budou zrekonstruovány objekty podzemních vrtů, příjezdová komunikace a vystavěno oplocení v nové trase. Vybudovány budou nové přívodní řady surové vody do areálu úpravny vody a napájecí a ovládací kabelové trasy k vrtům.