Do Hrdličky zavítali Piráti z Libereckého i Ústeckého kraje

15. dubna 2019
Do Hrdličky zavítali Piráti z Libereckého i Ústeckého kraje

Villa Hrdlička je zrekonstruovaná secesní vila v České Lípě, kde sídlí poslanecká kancelář Piráta Tomáše Martínka. Není proto náhoda, že se právě zde, v sobotu 13. dubna 2019, konalo Zasedání krajského fóra Pirátů Libereckého kraje.

Vzhledem k tomu, že je Česká Lípa nedaleko hranice krajů, bylo logické pozvat i hosty z kraje Ústeckého. A tak se Piráti z nejmenšího kraje v zemi těšili přítomností kolegů z Terezína, Litoměřic, Děčína i Ústí nad Labem. Tato milá návštěva přinesla podnětné dotazy i rady. Předseda krajského sdružení Ústeckého kraje, František Navrkal, přispěl přednáškou o IT systémech, které strana využívá a které tvoří nezbytnou součást života každého Piráta.

Z Libereckého kraje pocházejí hned tři pirátští kandidáti do Evropského Parlamentu. Ondřej Kolek, Lukáš Červinka a Petr Jirman debatovali s přítomnými o svých vizích a o rozjíždějící se předvolební kampani. Další témata, probíraná na zasedání, byla problematika vzniku místních sdružení, nebo zkušenosti pirátských zastupitelů napříč krajem. Téma v České Lípě velmi palčivé – vzdělávání cizinců, pak v odpoledním bloku přiblížila Lenka Havlíčková.

Aby mohli přijet i rodiče malých dětí, připravili českolipští Piráti dětský koutek, který byl bohatě využit. Pracovalo se od 10 do 18 hodin s pauzou na oběd, která se navíc využila pro "spanilou procházku" po městě. Rozdávaly se letáky, oslovovali potencionální voliči a českolipský zastupitel Ondřej Víteček s poslancem Tomášem Martínkem ukazovali všem krásy města a vysvětlovali problémy, se kterými se potýkají.

Příští Zasedání krajského fóra chystají Piráti Libereckého kraje na podzim tohoto roku.

Fotogalerie ze zasedání

PINKÁRA tour

PINKára tour Libereckým krajem v tomhle vymazleným autě prosviští v úterý 14. května. Začínáme v Jilemnici, jedeme přes Železný Brod a Jablonec nad Nisou, abychom skončili v Turnově. To, proč je to Pinkára, zjistíš, když přijdeš na trasu.

Liberecký kraj připravuje ambiciózní projekt výstavby fotovoltaické elektrárny na ploše bývalého vojenského letiště Ralsko. Elektrárna, jejíž instalovaný výkon by mohl být až 104 MWp a vyrobí ročně zhruba až 104 000 MWh, by mohla významně změnit energetickou soběstačnost Libereckého kraje a snížit náklady kraje na energie, které by následně mohl využít pro lepší veřejné služby. V médiích se v minulých dnech objevily informace o zájmu Policie České republiky v souvislosti s přípravou tohoto projektu. Dosud nejsou známy žádné podrobnosti. Zastupitelé Libereckého kraje dnes obdrželi informace o probíhající přípravě FVE Ralsko a pokládáme za správné, aby se s nimi mohli seznámit i občané kraje.