Piráti Libereckého kraje se dohodli na vládnoucí koalici se SLK a ODS

6. října 2020
Piráti Libereckého kraje se dohodli na vládnoucí koalici se SLK a ODS

Již po dvou kolech jednání došlo k dohodě o novém vedení Libereckého kraje. Piráti se budou podílet na formování jeho budoucnosti v koalici s vítězným SLK a ODS. Rada kraje bude složena v poměru 5+2+2.

V devítičlenné radě budou mít Piráti dva zástupce, stejně jako ODS. Pět členů rady včetně hejtmana případne Starostům pro Liberecký kraj. Za Piráty bude náměstkem konzultant a školitel veřejných zakázek Ing. Zbyněk Miklík s gescí řízení rezortu ekonomiky, informatiky, správy majetku, investic a veřejných zakázek.

“I když se nedohodla námi preferovaná varianta dvou koalice Pirátů a SLK, věřím, že kompromisně vyjednaná podoba široké koalice i připravovaného programu bude prospěšná pro Liberecký kraj,” okomentoval na tiskové konferenci lídr Pirátů v krajských volbách Miklík.

Radním odpovědným za resort životního prostředí a zemědělství bude Pirát Václav Židek, který k tomu dodává: “Jsem rád, že jsme se domluvili na této gesci, žiji na venkově a jeho problémy znám z první ruky. Oblast životního prostředí a ekologického zemědělství je pro mne výzvou v dobrém slova smyslu.”

Koaliční smlouvu ještě musí projednat a schválit členská základna Pirátů Libereckého kraje ve veřejném hlasování.

PINKÁRA tour

PINKára tour Libereckým krajem v tomhle vymazleným autě prosviští v úterý 14. května. Začínáme v Jilemnici, jedeme přes Železný Brod a Jablonec nad Nisou, abychom skončili v Turnově. To, proč je to Pinkára, zjistíš, když přijdeš na trasu.

Liberecký kraj připravuje ambiciózní projekt výstavby fotovoltaické elektrárny na ploše bývalého vojenského letiště Ralsko. Elektrárna, jejíž instalovaný výkon by mohl být až 104 MWp a vyrobí ročně zhruba až 104 000 MWh, by mohla významně změnit energetickou soběstačnost Libereckého kraje a snížit náklady kraje na energie, které by následně mohl využít pro lepší veřejné služby. V médiích se v minulých dnech objevily informace o zájmu Policie České republiky v souvislosti s přípravou tohoto projektu. Dosud nejsou známy žádné podrobnosti. Zastupitelé Libereckého kraje dnes obdrželi informace o probíhající přípravě FVE Ralsko a pokládáme za správné, aby se s nimi mohli seznámit i občané kraje.