Piráti uklízeli Liberecký kraj

V rámci celostátní události „Ukliďme Česko“ pomáhali členové a příznivci České pirátské strany se sběrem odpadků napříč Libereckým krajem. Pirátský úklid se konal dokonce v pěti městech – v Jablonci nad Nisou, Liberci, Semilech, Turnově a v Železném Brodě.

V Liberci se čistil veřejný prostor v Lidových sadech a v ulici Cihlářova. V Jablonci zase v ulici V Dolině a v okolí potoka i na louce v Dolině. Semilští čistili prostor na několika místech už od pátku. V Turnově se zaměřili na břeh Jizery a v Železném Brodě dali do pořádku okolí garáží v ulici Na Vápence. Celkem se sobotního úklidu s Piráty zúčastnilo několik desítek dospělých a nespočet dětí. Posbíráno bylo téměř 80 velkých pytlů drobného odpadu, ale také pneumatiky a značné množství izolace z kabelů a dalšího nepořádku.

„Úklidu se naše krajská organizace věnuje již od roku 2015. Piráti se přirozeně zajímají o zlepšování veřejného prostoru, racionální ochranu přírody i aktivní zapojení jednotlivců do rozhodování o podobě místa, kde žijí. Pomáháme i proto, abychom mohli měnit věci k lepšímu, i když třeba nejsme v daném místě zatím zvoleni do politických funkcí. A hlavně nás to baví.“ - Shrnuje předseda krajského sdružení České pirátské strany Ondřej Kolek.

PINKÁRA tour

PINKára tour Libereckým krajem v tomhle vymazleným autě prosviští v úterý 14. května. Začínáme v Jilemnici, jedeme přes Železný Brod a Jablonec nad Nisou, abychom skončili v Turnově. To, proč je to Pinkára, zjistíš, když přijdeš na trasu.

Liberecký kraj připravuje ambiciózní projekt výstavby fotovoltaické elektrárny na ploše bývalého vojenského letiště Ralsko. Elektrárna, jejíž instalovaný výkon by mohl být až 104 MWp a vyrobí ročně zhruba až 104 000 MWh, by mohla významně změnit energetickou soběstačnost Libereckého kraje a snížit náklady kraje na energie, které by následně mohl využít pro lepší veřejné služby. V médiích se v minulých dnech objevily informace o zájmu Policie České republiky v souvislosti s přípravou tohoto projektu. Dosud nejsou známy žádné podrobnosti. Zastupitelé Libereckého kraje dnes obdrželi informace o probíhající přípravě FVE Ralsko a pokládáme za správné, aby se s nimi mohli seznámit i občané kraje.