Rozdáváme teplé jídlo potřebným

15. září 2023
Rozdáváme teplé jídlo potřebným

Piráti v Libereckém kraji vaří pro potřebné od roku 2019, nejprve v Liberci, následně i v České Lípě. Od podzimu do jara pravidelně vaří a rozdávají jídlo. Pomáhají tak lidem na ulici nejen miskou teplého jídla, ale i radou či prostým popovídáním.

Liberečtí Piráti jídlo rozdávají na Soukenném náměstí, v České Lípě si Piráti našli místo pod mostem v Moskevské ulici. Dvě kuchařské party s osvědčenými recepty na guláše a husté polévky pravidelně, jednou za čtrnáct dnů, v jakémkoli počasí rozdávají misku teplého jídla. Doplňuje ji možnost popovídat si, poradit se, zeptat se. A taky teplý čaj, koláč nebo perník.

S nadcházejícím podzimem budeme v rozdávání jídla potřebným pokračovat. Není to pro nás předvolební guláš, ale prostá snaha potřebným alespoň touto cestou pomoci.

Za těch několik let praxe v ulicích a pod mostem jsme nasbírali zkušenosti, které si nechceme nechat pro sebe. Uvařit nedělní oběd je totiž úplně jiná disciplína, než uvařit 20 – 30 litrů guláše, a stejně tak je něco jiného uvařit jej jednou a něco jiného vařit pravidelně. Inspiraci, jak při organizaci, vaření a rozdávání postupovat, jsme shrnuli do Pirátské kuchařky.

Pirátská kuchařka 01
Pirátská kuchařka 02
Pirátská kuchařka 03
Pirátská kuchařka 04
Pirátská kuchařka 05
Pirátská kuchařka 06
Pirátská kuchařka 07
Pirátská kuchařka 08
Pirátská kuchařka 09
Pirátská kuchařka 10

Stáhnout si ji můžete zde: Pirátská kuchařka (*.pdf).

Projekt Teplé jídlo pro potřebné v Libereckém kraji můžete podpořit jakoukoli částkou na dary.pirati.cz. Vaši podporu využijeme na nákup potravin, z nichž vaříme pro potřebné. Až bude za okny tak, že by psa nevyhnal, u srdce vás zahřeje, že jste pomohli.

Podpořte projekt TEPLÉ JÍDLO PRO POTŘEBNÉ V LIBERECKÉM KRAJI!

Zálohování PET lahví naruší systém třídění odpadů a připraví obce o peníze

Zavedení zálohového systému pro PET lahve naruší systém odpadového hospodářství a sníží motivaci obcí zlepšovat systémy třídění a dotřiďování. V současnosti se účinnost třídění zlepšuje a je vyšší než určené průběžné cíle. Osamocené řešení jednoho materiálu nabourá stabilitu systému třídění a připraví obce o peníze, které může použít pro rozvoj odpadového hospodářství.

Investice do škol jsou investicí do vzdělávání

V minulém týdnu jsem se byl podívat na průběh vybraných rekonstrukcí a modernizací škol Libereckého kraje. Průběžně se snažíme zlepšovat stav krajských budov, investovat do jejich rozvoje, řešíme havarijní a neuspokojivé stavy a často s využitím evropských prostředků modernizujeme školy a zázemí pro výuku.

Piráty v Libereckém kraji do voleb povede Zbyněk Miklík

Piráty v Libereckém kraji do nadcházejících krajských voleb v roce 2024 povede Zbyněk Miklík. Mezi jeho priority patří energetická soběstačnost kraje s důrazem na obnovitelné zdroje energie, transparentní veřejné zakázky, uplatňování digitálních nástrojů pro efektivní fungování veřejné správy, hospodárné řízení investic a podpora sociálního podnikání a místních podnikatelů.