Kultura

V Libereckém kraji je, nebo s ním souvisí, nejstarší národní park (Krkonošský) a celkem šest CHKO, šestnáct registrovaných národních kulturních památek a stovky dalších budov a míst, která tvoří jedinečný charakter našeho kraje. Ten výrazně spoluvytváří živá kultura. Kraj je zřizovatelem tří muzeí, galerie a vědecké knihovny. V kraji máme také profesionální Naivní divadlo a Divadlo F. X. Šaldy, byť jejich je zřizovatelem statutární město Liberec. Ve městech a obcích kraje působí řada různých ochotnických, folklorních a různě se kulturou zabývajících spolků a uskupení. V kraji se každoročně konají různé přehlídky a festivaly, které dělají kraji dobré jméno. To všechno je nedílnou součástí kultury, která dělá život člověka kvalitnějším a hezčím a zároveň nemalou měrou ovlivňuje ekonomiku kraje. Jak ve výdajových, tak v příjmových položkách. S tím vším je potřeba počítat.

Motto: „Udržet a rozvíjet kulturní aktivity v kraji, s přesahem do cestovního ruchu a tím pádem i do ekonomiky.“

GARANT – DANIELA WEISSOVÁ

ČEHO CHCEME DOSÁHNOUT?

• Aktivně, formou grantů či přímé podpory, podporovat rozvoj živé kultury v kraji.
  • Podpořit zachování a rozvoj paměťových institucí jakožto center komunitního života.
  • Hledat nový účel paměťových institucí.
  • Zajistit podporu kulturního vyžití i v odlehlých částech krajů.
  • Ctít zodpovědnost a nutnost postarat se o kulturní památky.

CO PRO TO BUDEME DĚLAT?

• Míra podpory kultury je odrazem vyspělé společnosti. Kultura byla, je a bude nositelem hodnot a musí zůstat nezávislá na politice a ideologiích.
  • Budeme usilovat o rozvoj muzeí, knihoven, galerií a dalších paměťových institucí, které jsou často ústředním bodem komunitního života obcí a hlavním místem setkávání občanů. Podpoříme také oblastní divadla, která umožňují vystupování dramatických, hudebních a dalších těles. Tím chceme podněcovat a rozvíjet kreativitu napříč regiony.
  • Paměťové instituce v krajích často selhávají jako místa setkávání a nedokážou zabránit trendům vykořenění a neztotožnění se s historií či místem. Budeme usilovat o to, aby ve spolupráci s výzkumnými institucemi regionům pomáhaly nalézat a plně využívat jejich výrobní, řemeslný, manufakturní a další potenciál tak, jak se tomu již v mnoha případech děje. Jsou to paměťové instituce, které mohou v lidech probouzet vztah k místům, kde žijí.
  • Postaráme se o to, aby veřejné prostředky účinně pomáhaly rozvoji kulturního života rovnoměrně v celém kraji, včetně malých obcí i odlehlých regionů. A to zejména posílením různých dotačních a grantových nástrojů a jejich snazším dosažením.
  • Posílíme kapacitní možnosti ZUŠ tak, aby mohly reagovat na zvýšenou poptávku.
  • Budeme usilovat o udržení stávajících kulturních institucí, ale i o obnovu těch, kterým se zatím dostatečné pozornosti nedostalo.