Jablonecká ODS zuřivě hájí hrací automaty. A je to škoda.

V kostce:

• v Jablonci nad Nisou je 10 kasín a přes 300 hracích automatů
  • na automatech tu lidé prohrají 140 milionů ročně a stovky rodin tím zůstávají na sociálním dně
  • část zastupitelů v čele s primátorem jejich existenci nepochopitelně hájí

Je zvláštní s jakým úsilím se někteří jablonečtí zastupitelé bijí za zachování hazardu ve vlastním městě. Nepřekvapí to u Miroslava Pelty, ale u někdejšího odpůrce hazardu Petra Beitla to je při nejmenším velkolepý názorový kolotoč.

Jablonec se tak stává jedním z nejvýraznějším příkladů toho, jak hazardní lobby dokáže hýbat s vedením města. To už bylo kousek od úplného vyhnání heren. Několik jich zmizelo, v jedné dokonce vznikla kavárna s dětským koutkem. Jablonec měl důvod k hrdosti.

Následně ale primátor názor změnil a prolomil zákaz hazardu povolením kasin. Ty sice na oko mají přísnější podmínky a mělo jich být jen pár. Nicméně stačilo několik měsíců a v Jablonci vyrostlo dvanáct za kasíno přestrojených heren s více jak 300 herními automaty.

To mohou jablonečané o víkendu zvrátit hlasováním v referendu. A člověk by si opravdu přál, aby se tak stalo. Proč? Protože jen málo co má tak negativní dopad na chod města, jako toto odvětví hazardního průmyslu.

Automaty nejsou žádná hra.

Liberecký kraj připravuje ambiciózní projekt výstavby fotovoltaické elektrárny na ploše bývalého vojenského letiště Ralsko. Elektrárna, jejíž instalovaný výkon by mohl být až 104 MWp a vyrobí ročně zhruba až 104 000 MWh, by mohla významně změnit energetickou soběstačnost Libereckého kraje a snížit náklady kraje na energie, které by následně mohl využít pro lepší veřejné služby. V médiích se v minulých dnech objevily informace o zájmu Policie České republiky v souvislosti s přípravou tohoto projektu. Dosud nejsou známy žádné podrobnosti. Zastupitelé Libereckého kraje dnes obdrželi informace o probíhající přípravě FVE Ralsko a pokládáme za správné, aby se s nimi mohli seznámit i občané kraje.